grosgrain

grosgrain-lintGrosgrain is een weefsel of band gedefinieerd door het feit dat de inslag zwaarder is dan zijn schering.
Hierdoor ontstaan prominente dwarsribben.
Grosgrain is een linnenbinding draadgebonden stof, met zwaardere koorden dan popeline maar lichter dan faille (1).
Het staat bekend als een stevige, dichtgeweven stof met fijn koord.
Grosgrain heeft een dof uiterlijk, met weinig glans in vergelijking met veel weefsels, zoals satijn en satijn lint, dat vaak wordt gebruikt voor linten.
Voordeel is echter dat het echter relatief sterk is.

 

 

grosgrain lint in de hoedenindustrie
Grosgrain lint wordt veel gebruikt in de hoedenindustrie

Grosgrain-stof is meestal verkrijgbaar in zwart, maar grosgrain lint is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen.
Het lint lijkt qua uiterlijk erg op Petersham-lint(2) , maar het heeft niet het vermogen om de rondingen van een oppervlak of rand te volgen zoals het laatste.

Grosgrain lint kleuren en breedtes

“Grosgrain” wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een zwaar, stijf lint van zijde of nylon.
Geweven via taftweefsel met een zware inslag, wat resulteert in duidelijke dwarsribben.
Historisch gezien werd grosgrain gemaakt van wol , zijde of een combinatie van vezels zoals zijde en wol of zijde en mohair .
Wanneer een combinatie van vezels toegepast wordt, worden ook de volgende benamingen soms soms gebruikt: grogram , mohairvilt , gros de Tours of gros de Napels .

Etymologie

Grosgrain is zowel een direct Frans leenwoord als een volksvervalsing van het Franse woord grogram .
Grogram, oorspronkelijk gros gram, wordt gedefinieerd als een grove, losjes geweven stof van zijde, wol of mohair.
Het bijvoeglijk naamwoord gros betekent dik of grof, oorspronkelijk van het Oudfranse gros , zelf afgeleid van het Latijnse grossus.
Grain is afgeleid van het Oudfranse woord graine , zelf afgeleid van het Latijnse grana (meervoud van granum ) – zaad of in sommige contexten textuur.

Zo hebben gros gram , grogram en grosgrain allemaal één en dezelfde betekenis: een grote korrel – dus grove – textuurstof.

Gebruik

Lading en verpakking

Een bijzonder kenmerk van grosgrain lint is dat de dikkere inslag bestand is tegen krullen in de lengterichting.
Het oefent een gelijkmatige druk uit wanneer het om breekbare materialen wordt gebonden.
Nylon grosgrain wordt vaak gebruikt als stevig singelband of binding rond bagage, pakketten, koerierstassen en andere “zachte” goederen voor intensief gebruik.
Het wordt ook gebruikt voor het vastzetten van lading .
Het kan worden geverfd en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, hoewel het voor dit gebruik meestal zwart is geverfd.

Vroege veiligheidsgordels en militaire banden tijdens de Tweede Wereldoorlog waren meestal gemaakt van hennep , jute of linnen grosgrain.

Ambacht

gros-grain-lint-chevron-licht-roze-lintGrosgrain gemaakt van katoen of goedkope synthetische vezels zoals polyester zijn heel gebruikelijk voor linten voor cadeaupapier, of voor het decoreren en versieren van plakboeken en wenskaarten.
Grosgrain lint wordt ook gebruikt voor een verscheidenheid aan verschillende ambachten, van kralen maken, tot boekbinden, trimmen of verfraaien, en een groot aantal andere toepassingen.
Grosgrain lint is het belangrijkste lintmateriaal dat wordt gebruikt in de haarstrikindustrie.

Riemen en banden

Grosgrain geweven van katoen of goedkope synthetische vezels zoals polyester zijn erg populair voor gebruik als lanyard, riemen, en worden vaak bedrukt verkocht voor gebruik door grote bedrijven als marketing- of brandingtool.

(1)Faille was een stofsoort met platte ribben die in de 19e eeuw in gebruik was. Deze had een zachtere textuur dan grosgrain, met zwaardere en bredere koorden of ribben.
Inslaggarens waren zwaarder dan de schering, vervaardigd in platbinding.

(2)Petersham-lint, ook wel gewoon Petersham genoemd, is een dik, stijf, flexibel lint met koord, meestal gemaakt van katoen, rayon, viscose of een katoen/rayon- of viscosemix van vezels en wordt gebruikt als bekleding door hoedenmakers en kleermakers.
Petersham is vernoemd naar de achttiende-eeuwse Engelse heer Burggraaf Petersham die een overjas en broek uitvond die gemaakt waren van een speciale zware wollen stof.

 

Deze tekst is een vertaling met aanpassingen van https://en.wikipedia.org/wiki/Grosgrain