Lint Kleuren, Combineren Doe Je Zo!

Lint Kleur (en) Combineren

Lint zoeken kan soms een hele opgave zijn.
Je wilt een bepaalde kleur lint hebben, maar waar vind je deze?
We helpen je op weg!

Kleur Lint Bepalen

Het eerste is het bepalen welke kleur(en) je nodig hebt.
Lint leent zich namelijk uitstekend om te combineren.
Om de juiste kleuren te selecteren maken we gebruik van het kleurenwiel.
Dit hulpmiddel is natuurlijk niet nodig als je al een keuze hebt gemaakt.
Maar wil je combineren dan is dit een zeer handig hulpmiddel.
Wat een kleurenwiel is en hoe je het gebruikt leg ik hieronder uit.

Wat & Hoe Het Kleurenwiel?

De kleurencirkel van IttenHet eerste kleurenwiel is een van Johannes Itten, een Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent.

Alhoewel in later jaren duidelijk werd dat de primaire kleuren van Itten niet de werkelijke primaire kleuren zijn, maar deze slechts benaderen, is dit hulpmiddel prima bruikbaar.

 

 

Iets uitgebreider is het de volgende kleurencirkel.Gebruik van het kleurenwiel om de juiste kleuren lint te kiezenWe onderscheiden hier primaire, secundaire en tertiaire kleuren.Oorspronkelijk waren de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Later werd dit aangepast naar de kleuren cyaan, geel en magenta, deze komen uit de drukkerij wereld.
Je kenen t ze wellicht van de inkt in jouw printer?

Voor selecteren van de juiste kleuren satijn lint kiezen we als eerste het aan kleuren wat we willen gebruiken.

Heb je een bepaalde thema kleur? Dan zal ook in ieder geval het lint uit deze kleur bestaan. Vervolgens kies je voor het aantal extra kleuren wat je wilt gebruiken.

Er zijn meerdere mogelijkheden om met diverse kleuren lint te te werken.

Lint kleur kiezen in complementaire kleuren

Kies een kLint kleur in complentiare kleurenleur op het kleurenwiel en teken dan een rechte lijn over het kleurenwiel, dit is het complement van de kleur. Deze kleuren zijn eigenlijk tegengestelde elementen. Op het wiel kozen we  geel en het complement of het tegenovergestelde is violet. Complementaire kleuren worden gebruikt om de hoofdkleur te compenseren.Er zijn ook gesplitste complementaire kleuren, wat betekent dat zodra je  hebt gekozen, je een van de kleuren ernaast kiest, waardoor het een subtielere uitstraling krijgt. In het voorbeeld kies je dan niet geel in combinatie met lila (violet), maar met lavendel (blauw violet).

 

Lint in Analoge Kleuren

Lint kiezen in analoge kleuren zorgt voor meer uitstraling of dramatiek. Het werkt als volgt: Door lint in analoge kleuren te kiezen, verhoog je de dramatiek.Je kiest op het kleurenwiel naast de kleur die je kiest. Als we voor geel kiezen, zijn de analoge kleuren geelgroen en geeloranje. Dit type kleurkeuze is geweldig als je niet exact dezelfde kleur wilt gebruiken of als je jouw decoraties met linten wilt gebruiken om dramatische kleuren  te creëren.  een goed voorbeeld is ballonnen met lint. Door de lintjes aan de ballonnen in een analoge kleur te kiezen krijg je een mooi effect. Vaak worden neutrale kleuren gebruikt bij het benadrukken van deze decoraties zoals wit, licht room, grijs , bruin en zelfs zwart.

Lint in een Triade Kleurenschema

Lint combinatie in triade kleuren.De laatste keuze combinatie met lint is de triade. Een waarschuwing vooraf, dit is een wijze van werken die niet voor iedere gelegenheid werkt. Wil je een stijlvol evenement versieren met lint? Kies dan zeker een eerdere optie.

Kies een kleur op het kleurenwiel en teken een gelijkzijdige driehoek om de twee andere kleuren te vinden. Je zult merken dat elke kleur 3 kleuren daartussen heeft om de driehoek te vormen. Laten we violet kiezen, de andere twee kleuren zullen oranje en groen zijn. Deze kleuren zouden de secundaire kleuren zijn.

 

Lint Kleuren in de Praktijk

Het kiezen van de juiste kleur(en) lint blijft een persoonlijke keuze. Zakelijk zal men vaak kiezen voor de bedrijfskleuren als het lint voor een opening, feest of evenement wordt gebruikt. Wel kan men aan de hand van het kleurenwiel een ondersteunende kleur kiezen. Dit tweede lint kan de eerste kleur versterken of juist, waar nodig, verzachten.

Voor bedrijven hebben we nog meer informatie:

 

Voor decoratie voor de bruiloft raadt ik een teveel aan kleuren af. Jullie gaan immers trouwen niet niet naar het carnaval. Hebben jullie een thema kleur? Dan kun je een tweede ondersteunende kleur kiezen. Hiermee accentueer je de hoofdkleur of maak je deze zachter. Wil je meer lezen over hoe jullie bruiloft met linten versiert? Lees dan een van  onze artikelen:

Lint Kleuren

Lint kopen kan in een groot aantal kleuren.
Alvast een rijtje met veel gebruikte kleuren lint.
Deze zijn allen verkrijgbaar in een groot aantal maten.
In ieder geval in de maten 6 mm t/m 5 cm.
Verder is er breed lint verkrijgbaar in een iets beperkter aantal kleuren.
Onder breed lint verstaan wij linten van 75 mm en 10 cm.

Het is ook mogelijk om in het zoekvenster van de lintjes winkel naar een kleur te zoeken.
Dan is het overzicht nog groter omdat ook linten met meerdere kleuren worden getoond.
Populaire kleuren lint zijn onder andere:

Advies Nodig?

Dagelijks beantwoorden wij vragen over lint. Niet alleen satijn lint, maar ook organza lint, jute en andere linten. Denk aan fluweel en grosgrain. Wij doen er alles aan om bij een advies niet slechts naar de toepassing te kijken, maar ook naar een zo gunstig als mogelijk prijs voor onze klanten.

LINT KOPENLintenkopen.nl
Noordwierweg 89
3812DC Amersfoort
Contactformulier

About Linten Kopen

Linten Kopen verkoopt lint, tule, organza en aanverwante producten. Ons brede assortiment bieden wij zowel particulieren als bedrijven aan. Bedrijven bezoeken onze linten groothandel voor grote hoeveelheden lint.

View all posts by Linten Kopen →